Opleiding

Hoe word ik leerkracht?

Een havo-diploma en voor de klas?

Heb je tijdens je middelbare school al eens nagedacht om leerkracht te worden? Als je een afgeronde havo-opleiding hebt kun je jezelf opgeven voor een reguliere voltijds pabo-opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs. Het is met alle profielen mogelijk om je aan te melden voor deze route. Mocht je geen geschiedenis, aardrijkskunde of biologie in je pakket hebben gekozen, dan doe je voorafgaand aan de start van de studie voor die vakken een toelatingstoets. Informatie over de pabo van NHL Stenden Hogeschool vind je hier en voor de pabo van de Hanzehogeschool Groningen kun je hier terecht.

 

Een vwo-diploma en voor de klas?

Met een vwo diploma op zak kun je uiteraard starten met de reguliere opleiding leraar basisonderwijs. Heb je zin om je te verdiepen in onderzoek naar onderwijs en je wilt dat ook direct in praktijk brengen? Je wilt het onderwijs verbeteren en je wilt er vol voor gaan? En je hebt een vwo-diploma behaald? Dan is naast de reguliere leraaropleiding basisonderwijs de Academische opleiding leraar basisonderwijs (AOLB) iets voor jou! De AOLB is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden hogeschool. Meer informatie vind je hier.

 

Een mbo-diploma en voor de klas?

Voor mensen met een afgeronde mbo-opleiding zijn er ook mogelijkheden om opgeleid te worden tot leerkracht in het basisonderwijs. Bij de pabo van de Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden hogeschool (Emmen, Leeuwarden en Groningen) kun je met een mbo niveau 4 diploma, na het behalen van de toelatingstoetsen, starten met de pabo voltijd bacheloropleiding.

Informatie over deze opleiding bij de Hanzehogeschool vind je hier en over de opleiding bij NHL Stenden hogeschool vind je de informatie hier. Heb je een aantal jaren werkervaring (meer dan alleen een bijbaan naast de studie) dan kun je met een MBO 4 diploma starten met de vierjarige deeltijdopleiding bij NHL Stenden hogeschool. Voor informatie over de deeltijdopleiding klik je hier.

 

Een hbo of wo-bachelorsdiploma?

Voor mensen die al een bachelor diploma (hbo of wo) op zak hebben, zijn er mogelijkheden om de pabo in deeltijd (NHL Stenden hogeschool Assen en Leeuwarden) of verkort (Hanzehogeschool Groningen) te volgen. Voor informatie over de Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) van de Hanzehogeschool Groningen, klik hier. Meer informatie over de deeltijdopleiding Pabo (Leraar Basisonderwijs) van NHL Stenden kijk je hier.

 

Ik ben leerkracht en ik wil mij specialiseren, mastergeschoold worden of bij-/nascholing.

Waar kan ik terecht?

 

Bij- en nascholing voor onderwijsprofessionals

Leerkrachten die zich willen specialiseren, bijvoorbeeld tot Cultuurbegeleider, Reken- of Taalcoördinator, een masteropgeleide leraar willen worden of willen bijscholen met een cursus of leergang kunnen terecht bij HanzePro van de Hanzehogeschool Groningen of bij ECNO van NHL Stenden hogeschool.

 

Masteropleiding voor onderwijsprofessionals.

Zoek jij meer verdieping en uitdaging en wil je op een ander niveau binnen jouw organisatie van betekenis zijn, dan is doorgroeien naar masterniveau misschien iets voor jou. Informatie over masteropleidingen bij de Hanzehogeschool Groningen vind je hier, informatie over de masteropleidingen van NHL Stenden hogeschool vindt je hier.