SchoolpleinNoord faciliteert online meekijkles voor potentiële nieuwe leraren

Leerkracht Kor Drent geeft uitleg op OBS De Negen Wieken in Winsum (Foto: Martin Drent/RTV Noord)

Naast het delen van vacatures, richt SchoolpleinNoord zich ook op innovatie en de samenwerking van scholen in het Noorden. Er is een online meekijkles voor potentiële nieuwe leraren beschikbaar. Iedereen die een carriѐreswitch richting het onderwijs overweegt, is van harte welkom om online mee te kijken met een aardrijkskundeles in groep 7/8.

 

Lerarentekort te lijf door werving nieuwe leraren

Door de coronacrisis werd het thuisonderwijs de norm. Veel ouders vinden het fijn dat de kinderen inmiddels weer ‘gewoon’ naar school gaan, maar het was voor sommigen ook een kans om na te denken over hun loopbaan. Marieke Andreae, bestuurslid (ai) SchoolpleinNoord: “Er zijn ouders die erg enthousiast raakten over het lesgeven. Zó enthousiast, dat zij nu een carriѐreswitch richting het onderwijs overwegen. Dat is toch een mooie keerzijde van zo’n heftige periode. SchoolpleinNoord moedigt die switch aan vanwege het lerarentekort, daarom hebben we een online meekijkles georganiseerd op 26 juni. Zo kunnen potentiële nieuwe leraren zien hoe het er in een echte klas aan toe gaat, zonder dat ze de kinderen en de juf storen in hun routines.”

 

Al tientallen aanmeldingen

De online meekijkles is nu voor het eerst georganiseerd door SchoolpleinNoord. De digitalisering van het onderwijs kwam door de coronacrisis in een stroomversnelling. Scholen hadden zich in de meeste gevallen al wel voorbereid op de toekomst, dus kon die shift naar online vrij snel worden gemaakt. Marije Smit, ICT coördinator bij één van de SchoolpleinNoord besturen: “Al jaren moedig ik leraren aan om innovaties door te voeren in hun lessen. Werken met online lessen, blogs, vlogs en social media. Dus toen het idee van deze les naar voren kwam, leek me dat erg leuk om te organiseren. Inmiddels zijn er al tientallen aanmeldingen voor de online meekijkles binnen, dus er is zeker interesse! Iedereen die het leuk lijkt om voor de klas te staan, kan zich nog aanmelden om mee te kijken.”

 

Meer dan 100 geïnteresseerden voor carriéreswitch richting onderwijs

Bij de lancering van SchoolpleinNoord op 13 juni, kregen mensen uit de drie Noordelijke provincies de gelegenheid om zich aan te melden wanneer ze interesse hadden voor het werken in het onderwijs. Maar liefst 124 mensen meldden zich aan. Zij kregen een aantal video’s met tips van leerkrachten én ze konden zich vervolgens opgeven voor een online meekijkles.

De meekijkles is gegeven aan een echte groep 7/8. Juf Marieke geeft een aardrijkskundeles van. Geïnteresseerden kunnen via link meekijken in de klas, om letterlijk te zien of het onderwijs ook iets voor hen is.

 

Kijk mee