Anders Organiseren - Dinsdag 6 oktober

Datum
6 oktober 2020
Tijd
09:00 t/m 17:00
Prijs
Gratis
Aanmelden

Anders Organiseren - Dinsdag 6 oktober

Keynote: Ineke Oenema – Mosterd (Lector Early Childhood NHL Stenden hogeschool)
“Ik neem u mee in ontwikkelingen op weg naar een IKC als een krachtige en procesgerichte ontwikkelimpuls voor kinderen, ouders en kinderopvang- en onderwijsorganisaties.
De eerste zeven jaar van het leven van een kind zijn heel bepalend voor de verdere ontwikkeling tot een volwassen mens. De praktijk worstelt echter met de afstemming op de ontwikkeling en het leren van jonge kinderen. Structuur is voor jonge kinderen elementair, maar eigen inbreng van jonge kinderen is een fundamentele voorwaarde voor gemotiveerd ontwikkelen en leren in een doorgaande ontwikkelingslijn.

Onderzoek toont aan dat jonge kinderen ontwikkelen en leren in een omgeving die in staat is om de eisen die aan het jonge kind gesteld worden te laten passen bij zijn ontwikkeling. Dit heeft verregaande gevolgen voor pedagogische- en didactische handelingsbekwaamheid van professionals in Integrale Kind Centra. De leeftijdsfase 2-7 jaar vormt de basis voor de doorgaande lijn ontwikkeling en leren van kinderen in de groep 4 en verder. Dit vraagt om het slim organiseren van kansen voor (jonge) kinderen in een IKC.”

Schoolvoorbeeld: Marjolein Pennings (IKC Prins Maurits, Leeuwarden)
“In mijn filmpje kan je zien hoe wij de doorgaande lijn in VVE borgen en hoe we samenwerken binnen ons IKC. Samenwerking en elkaar versterkenvormen voor ons de basis om het maximale uit onszelf én uit de ander te halen.

Hoe geef je dat nou vorm binnen een IKC, met kinderen van 0 t/m 12 jaar? Hoe stem je doorgaande lijnen goed met elkaar af? Op welke manier leer je van en met elkaar?
Op IKC Prins Maurits in Leeuwarden leren en ontwikkelen kinderen zich in een uitdagende omgeving en in een fonkelnieuw gebouw. Met verschillende mogelijkheden tot samenwerking!
Het VVE-team is o.a. bezig met het ontwikkelen van kaders, waarin verwachtingen en doelen beschreven worden. Leren doen we samen, elke dag weer!”
Schoolvoorbeeld: Klaas Hessels (Christelijk Dalton Kindcentrum De Eshorst, Beilen)
CKC de Eshorst is het allereerste gecertificeerde Dalton kindcentrum in Noord-Nederland waar onderwijs én peuter-, kinderopvang en BSO in één gebouw en door één team wordt gerealiseerd.
We werken vanuit de Daltonkernwaarden met als doel een prikkelend, veilig en voorspelbaar klimaat te realiseren.

De Eshorst biedt een doorgaande lijn aan zo'n 300 kinderen van 0-12 jaar die sterk gericht is op ontwikkeling, waarbij we denken in kansen en mogelijkheden van kinderen.”


Is je interesse gewekt? Meld je dan direct aan!

Aanmelden